הנקה מוצלחת בימים הראשונים
מדריך לניהול הנקהכל מה שצריך לדעת על הכנה להנקה, הנקה בימים הראשונים וניהול הנקה תקין
מניעת בעיות בהנקה טרם הלידה
מניעת בעיות בהנקה קרוב ללידה ובימים הראשונים
חשיבות מגע עור בעור
סימני הנקה מוצלחת באזור ה4 ימים
מניעת בעיות בהנקה בעת החזרה הביתה ובשבועות הראשונים
הנקה בחודשים הראשונים
חלב אם הינו רקמה חיה המשמשת את התינוק להגנתו החיסונית, להזנתו ולכל רווחתו. חלב האם מכיל מגוון תאים חיים, נוגדנים, אנזימים, פרה- ופרו- ביוטיקה, הורמונים, פקטורי גדילה ועוד, החיוניים להתפתחות מיטבית ובריאות התינוק. משרד הבריאות ממליץ על הנקה בלעדית עד אזור ה-6 חודשים ועד לפחות שנה בליווי התחלת המוצקים.

- - בשבועות הראשונים של ההנקה, חלב מיוצר בשד האם במנגנון ביקוש והיצע, כך שהאם מפתחת תשתית לייצור חלב ומייצרת אותו בהתאם לעוצמת גירוי היניקה. באופן זה תותאם תשתית ייצור החלב בשד, לייצור כמות מתאימה בשלב השלישי של ההנקה (בגיל מספר שבועות) בהתאם למידע שהתקבל בשבועיים הראשונים של ההנקה.
- - בשל התאמת יכולת ייצור החלב לפי התנאים הראשוניים, ניהול ההנקה בימים הראשונים עשוי להשפיע מאד על המשך ההנקה ובמקרים מסוימים אף להשפיע ישירות על הצלחה של הנקה בלעדית למשך כל התקופה המומלצת.
- - בריאות תינוקך, בילדות ובהמשך החיים, מושפעת מהתנאים בראשית החיים. הלידה והשבועות הראשונים אחריה מהווים חלון הזדמנות ייחודי שבו מערכות רבות של תינוקך מבשילות בהתאם לתנאים הסביבתיים. לדוגמא, מערכת העיכול ומערכת החיסון של התינוק מבשילות בחודשים הראשונים לאחר הלידה. לחלב האם חשיבות גבוהה בהבשלה ובהנחייה נכונה של המערכות השונות, השפעה הנמשכת שנים רבות, הרבה אחרי גמילת התינוק.
מניעת בעיות בהנקה טרם הלידה
- 1. הכני את עצמך ואת בן זוגך להנקה. קראו ספרים, השתתפו בפורומים או כנסים או התייעצו עם יועצות הנקה מוסמכות. ניתן גם ללכת לפגישת לה לצ'ה על מנת להכיר אימהות מניקות מסביבתך. הימים הראשונים לאחר הלידה מאוד עמוסים רגשית ולעיתים גם פיסית, וחשוב לבוא מוכנים. הנקה, למרות שהינה פלא טיבעי, היא תהליך המצריך למידה של גם שלך וגם של תינוקך, בנוסף להתמדה והשקעה. התעודדי. הנקה היא מתנה לחיים שביכולתך לתת לתינוקך ולעצמך. כדאי להתאמץ עבורה.
- 2. לרוב אין צורך מיוחד בהכנת השדיים להנקה. אין צורך להרבות ברחיצה או בשטיפה של השד, גם אם אזור העטרה נראה מכוסה בשומן. זה תהליך טבעי שמטרתו להכין את השד להנקה. במהלך ההריון, השדיים עוברים שינויים כחלק מההכנה להנקה, והם יכולים לגרד, להיות רגישים או נפוחים. כל אלה מדדים כי גופך מתכונן לייצור החלב. במקרה ושדייך אינם עוברים שינוי במהלך ההריון, אין הדבר מעיד בהכרח על בעיות עתידיות בהנקה, אך חשוב שתחלקי את המידע הזה עם גורם מקצועי בתחום ההנקה.
- 3. משחות. הכני לך מראש, טרם היציאה ללידה בבית החולים, אמצעי מניעה לכאבים בפטמות כמו משחות מסחריות המבוססות על לנולין שנועדו למנוע התייבשות וסדקים והידבקות הפטמות לפד, או שמן נענע אורגני טהור לצורך הכנת מי נענע, שנמצא כיעיל להרגעת כאב בפטמות.
- 4. פטמות שטוחות והפוכות. במקרה של פטמות שאינן בולטות, חשוב שתכירי את האפשרויות למשיכת הפטמה החוצה. אין הכרח שיהיו בעיות בהנקה אך מידע מוקדם והכנה על ידי יועצת הנקה, יכינו אותך טוב יותר להתמודדות עם אתגרים אפשריים.
בימים הראשונים, שדייך ייצרו חלב ראשוני הנוצר בשדיים החל מהשליש השלישי להריון הנקרא קולסטרום. זהו חלב מרוכז המכיל מגוון רכיבים חיסוניים הגנתיים. כמותו קטנה-מספר מיליליטרים, בהתאם לקיבת התינוק, וצבעו יכול לנוע בין נוזל צלול ושקוף לנוזל לבן, צהוב בהיר, כתום, ורוד, ירוק או חום בהיר, בהתאם לתזונתך. לרוב בין היום השלישי לאחר לידה (72 שעות) ליום החמישי החלב עובר שינוי מקולסטרום לחלב מעבר, אשר מעיד על הבשלת רקמת השד והמעבר לייצור חלב (שמו המקצועי של התהליך הוא לאקטוג'נסיס II). המעבר מקולוסטרום לחלב מעבר מלווה בעליה בכמות החלב, מנפח של פחות מ-100 מ"ל ליממה לממוצע של 400-600 מ"ל ליממה ביום הרביעי ללידה. לעיתים מכנים את מעבר זה "כניסת החלב". המעבר הינו שלב קריטי בתקינות ההנקה, המעיד על הבשלת השד לייצור חלב מקומי. תקינות התהליך מושפע רבות מיעילות יניקת התינוק ותדירות ריקון השד - כאשר הגירוי לייצור החלב מתקיים באופן תקין, הגוף מקבל אותות נכונים על פוטנציאל צרכי ייצור החלב. לכן ככל שתניקי יותר, תבחיני כיצד החלב הופך להיות מרובה יותר, וכי צבע החלב הופך ללבן-כחלחל, שזהו הצבע של החלב הבשל בשבועות הראשונים.
במקרה שההנקה אינה מתנהלת כמו שצריך, וישנן בעיות יניקה של התינוק, תדירות הנקה לא מספקת, שילוב תמ"ל, תינוק ישנוני, בעיות ביניקה של התינוק, לשון קשורה או בנסיבות רפואיות מיוחדות (כמו לידה מאוד קשה, לידה קיסרית, איבוד דם מוגבר, מחלות מסוימות סכרת ועוד) יכול לחול עיכוב בתהליך של הבשלת החלב.
עיכוב מסויים בכניסת החלב לכשעצמו ה חלב מופחתת ולבעיות הנקה לאורך זמן. במקרה כזה, ישנה חשיבות גדולה לפנייה מהירה לגורם מקצועי בהנקה, על מנת לתקן את ההנקה ולעקוב אחרי מצבו התזונתי של התינוק. איתור המקור לעיכוב ,תיקון מוקדם ככל הניתן של ההנקה וגירוי תדיר של השד וריקונו יעזרו בהגדלה של יכולת ייצור החלב שלך בהווה ובעתיד ויגדילו את הסיכוי להנקה מוצלחת לאורך זמן.

מניעת בעיות בהנקה קרוב ללידה ובימים הראשונים
הניקי סמוך ככל האפשר למועד הלידה, רצוי כבר בחדר הלידה.
מחקרים מראים כי הנקה בחדר הלידה או בשעות הסמוכות לה, תורמת מאד להצלחת ההנקה בהמשך. בלידה רגילה או בניתוח קיסרי תינוקך ערני ביותר קרוב ככל האפשר ללידה וגם רפלקס היניקה מתעורר אצלו במהלך השעה הראשונה לאחר הלידה. בקשי שיניחו את תינוקך עליך ככל האפשר, גם לאחר ניתוח קיסרי, והמתיני שתינוקך יראה סימנים של עירנות וכך הוא מראה לך שהוא מוכן לניסוי ההנקה הראשון. הוא יחפש את הפטמה ואז יפתח פה גדול. זה הזמן להצמידו אל השד. השעתיים הראשונות אחרי הלידה הן השעות בהן שניכם עדיין שטופים בהתרגשות של הלידה ולכן אתם עירניים ומוכנים יותר לניסיונות הנקה שחדשים לשניכם. במקרה של לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי וקרוב ללידה, רוב הסיכוי כי שיכוך הכאבים יהיה עדיין מאוד יעיל, וחשוב לנצל את הזמן הזה להנקות הראשונות. לאחר שהתינוק ינק מספר פעמים, בהרבה מיקרים הוא יישן מספר שעות רב, להתאושש מחווית הלידה. במקרה של לידה קשה, לעיתים התינוק זקוק לזמן התאוששות אחריה, במקרה כזה התמצאותו איתך במגע עור לעור, תעזור לו עד ההנקה. במשך שתי היממות הראשונות לחיים, תינוקך עשוי להיות ישנוני בחלק מהזמן או עירני, מגלה עניין בהנקה ומגיב למגע. אם תיהי בקרבתו, תוכלי לנצל את זמן הערות שלו לנסיונות הנקה ראשונים ואת זמן השינה שלו, למנוחה משותפת במגע עור בעור. בנוסף לכך, קרבתך מעלה את הסיכוי שהוא יהיה יותר ערני ומעוניין בהנקה. ביממה הראשונה צפויות פחות ארוחות מביממות שלאחריה.
נצלי את הימים הראשונים ללמידת ההנקה.
חפשי עזרה להנקות הראשונות. בחדר הלידה או חדר הניתוח, בקשי את עזרת המיילדת במגע עור בעור, זיהוי מוכנות התינוק לינוק ולהצמדת התינוק אל השד בפעם הראשונה. אם מסיבה כלשהי (התינוק הופרד ממך או מכל סיבה אחרת) ההנקה לא צלחה מיד לאחר הלידה, היעזרי במדריכות הנקה ו/או באחיות שעברו הכשרה מתאימה במחלקת היולדות. זה בסדר גמור לבקש מספר פעמים עזרה בהצמדת התינוק לשד, מדובר בטכניקה שלפעמים לוקח זמן לרכוש. ההתחברויות הראשונות מלמדות את התינוק ואותך את טכניקת ההנקה וחשובות להצלחת הנקה בהמשך. דעי כי בכל בית חולים יש יועצת הנקה מוסמכת מיומנת. חפשי אותה. עם זאת, לרב הצוות יש נסיון בטכניקת החיבור עצמה. גם אם בהתחלה זה נראה מהיר או פתאומי, ברגע שאת תלמדי לתזמן נכון את תחילת ההנקה, הדבר יראה טבעי ונוח בעינייך.
תדירות הנקה.
זה דבר טוב אם התינוק שלך רוצה לאכול "כל הזמן". ככל שתינוקך יינק יותר בימים הראשונים (כלומר: יותר מ -8 פעמים ב -24 שעות) כך גדול הסיכוי כי הוא לא יאבד אחוזים מוגזמים במשקל, דבר שיפחית את הסיכוי לפתח צהבת ילודים ואת תגדילי את הסיכוי שתיהיה לך אספקת חלב בשפע בהמשך הדרך. אל תהססי להניק את תינוקך בכל פעם שהוא נראה מעוניין גם אם הוא רק סיים הנקה. ההנקות עשויות להיות ממושכות מאד אך גם קצרות מאד-מספר דקות, גירוי השד מועיל לביסוס ההנקה והעלאת תפוקת החלב. בנוסף, ההנקה והמגע בין האם לתינוק גורמים לייצור הורמונים- אצל האם אלו מועילים להנקה ולכיווץ הרחם, ואצל התינוק אלו עוזרים לו לבסס בטחון בעולם החדש. זכרי, עד לפני מספר שעות התינוק היה מוגן בתוכך ומחובר אליך בחבל הטבור. הנקה מעניקה לו קרבה הדומה ככל הניתן למצב זה.
מגע עור בעור.
הניחי את התינוק על השד ו/או עור לעור אליך כמה שיותר. מגע התינוק עליך ויצירת גירוי לשד יסיעו להצלחת הנקה בכך שיתרמו להפרשת ההורמונים הנחוצים ליצירת חלב והבשלת רקמת השד. תוכלי לנצל את זמן ההיקשרות במגע עור בעור למנוחה שאת זקוקה לה אחרי הלידה. בנוסף, מגע עור בעור, מסמן לתינוק כי האימא שלו נמצאת בקרבתו, ומגדיל את הסיכוי לרצונו לינוק.
בקשי ביות .(Rooming In)
שהייה באותו חדר יחד עם תינוקך, קרוב ככל האפשר ללידה, מגדילה את הסיכוי להתחלה מוצלחת של ההנקה. כשתינוקך לצדך תוכלי להיניק אותו "לפי דרישה" ולא לפי השעון. תוכלי להיענות לסימני הרעב המוקדמים (ראי בהמשך) ותינוקך לא יאלץ להגיע לבכי בשל הרעב. הנקת תינוק רגוע קלה ונעימה יותר גם לאימא וגם לתינוק. מומלץ כי תנצלי את הימים הראשונים הללו במחיצת תינוקך ללימודו ולזיהוי צרכיו ורצונותיו.
פרידה מהתינוק.
אם תינוקך מאושפז, נסי לשהות עימו כמה שניתן, במקביל ידעי את הצוות המקצועי שאת מעוניינת להניק ובקשי לדבר עם אחראית ההנקה של היחידה להבנה כיצד ניתן לשלב את ההנקה בטיפול הרפואי. לרוב ישנם חדרי/תאי הנקה בסמיכות לתינוקיה. בקשי לספק חלב אם שאוב כמקור המזון החלופי ובקשי הדרכה כיצד ניתן להביא חלב. אם מסיבה רפואית תינוקך אינו יכול לינוק ישירות מהשד ביממה הראשונה או בימים הראשונים יש לגרות את יצירת החלב בדרך מלאכותית, ע"י שאיבה בתדירות של כל 2-3 שעות, כולל במהלך הלילה.
טיפול בפטמות.
שטפי את החזה מדי יום לאחר הלידה. אם יש רגישות בפטמות מומלצת שטיפה פעם ביום עם סבון, אך לא יותר. הסבון מייבש את העור ומוריד את חומרי הסיכה שהגוף מפריש באופן טבעי. מריחי לנולין בשילוב מספר טיפות חלב או מי נענע על הפטמות לאחר כל הנקה, בתדירות גבוהה. שיטה זאת נמצאה כיעילה כדרך מניעה להיווצרות פצעים. הקפידי להחליף פדים כאשר הם ספוגים או מדי הנקה ומרחי עליהם לנולין או שמן מאכל אורגני (דוגמת שמן קוקוס) למנוע את ההדבקות של השד לפד. אין צורך לשטוף את הפטמות טרם ההנקה. במקרה שאת מרגישה שיש רגישות רבה מאוד בשד הנמשכת מעבר לדקות הראשונות של ההנקה או במקרה שמתחילים להיווצר פצעים, פני ליועצת הנקה.
מלאות בשדיים.
מיד לאחר הלידה, יהיה לך חלב מיוחד הנקרא קולסטרום להניק את ילדך. הקולסטרום יזין את ילדך במקביל לתהליך של מעבר ליצירת חלב בשל. כחלק מתהליך זה, השדיים מתמלאים בנוזלים ואת תחושי שהם מלאים וחמים. זהו השלב שבו השד מתמלא בנוזלים לקראת ייצור החלב הבשל. שלב זה של מלאות השד, יגיע בין יום 2-4 לאחר הלידה. והעיתוי תלוי במספר ההריון, במצבך הבריאותי ותנאי הלידה. גם לכמות הנוזלים שקבלת בעירוי בזמן הלידה, יש השפעה על מלאות שדייך. המלאות הזאת הינה פיזיולוגית ואין צורך לפחד שהנקות יגרמו להחרפה שלה. להיפך, ככל שתיניקי בימים הראשונים, החלב שלך יתייצב מהר יותר ותחושת המלאות תעבור. אם את לא יכולה להניק והשד מרגיש מלא, אל תהססי לרוקן את השד, ידנית או בעזרת משאבה, וכמובן הציעי לתינוק לינוק כדי לעזור לך לרוקן את השד. הצטברות נוזלים בשד, עלולה לגרום לגודש ואף לדלקת בשד. ישנה חשיבות גדולה לריקון השד בתדירות גבוהה.
אל תפחדי להחריף את המלאות על ידי גירוי ליצירת החלב, להיפך, ככל שהשד מייצר יותר חלב, המלאות תעבור מהר יותר. ריקון השד יכול לעזור לתינוק להיאחז טוב יותר בשד ולמנוע פצעים. ריקון אזור העטרה טרם היניקה, כך שהוא רך ויותר גמיש, יעזור לתינוקך לינוק טוב יותר. להנקה מרובה, החל מרגע הלידה, משמעות גדולה ביצירת שפע החלב להמשך ההנקה. ככל שתיניקי יותר בימים הראשונים, גופך ייצר יותר חלב בהמשך.

חשיבות מגע עור בעור
במהלך הימים הראשונים ישנה חשיבות גדולה למגע עור בעור, גם לגבי ההצלחה בהנקה וגם לבריאות התינוק. הניחי את התינוק על החזה שלך, בטן אל בטן, כאשר הוא לובש רק חיתול (אם את מרגישה שקריר את יכולה לכסות את שניכם), בתדירות גבוהה ככל שאת יכולה. כאשר תינוק נמצא במגע עור לעור איתך, התינוק ינק בתדירות גבוהה יותר ויקל עליך לזהות מתי הוא מוכן להנקה הבאה אפילו בטרם הוא בוכה. באופן זה תוכלי להיענות לסימני הרעב המוקדמים ותינוקך לא יאלץ להגיע להנקה כאשר הוא עצבני ובוכה. בנוסף, מגע בין האם והתינוק גורמים להפרשת הורמונים אצל האם המגבירים את יצירת החלב וחשובים להתכווצות הרחם, ואצל התינוק להורמונים החשובים להתפתחות ותחושת ביטחון. הנקת תינוק רגוע קלה ונעימה יותר גם לאימא וגם לתינוק. מגע עור-בעור יאפשר לך לנצל את הימים הראשונים במחיצת תינוקך, ללימוד סימני הרעב ולזיהוי צרכיו ורצונותיו. באופן זה, יקל על שניכם להתחיל את ההנקה ב"רגל ימין" כאשר התינוק רגוע ולמצוא את התנוחה הנכונה עבורכם. גם אם את לא נמצאת בביות מלא, או אם התינוק מאושפז במחלקה ואינו איתך, ניתן לבצע את מגע העור בעור, גם כשהוא מחובר למכשירים וכאשר שיניכם מכוסים. אם את אחרי ניתוח קיסרי, בקשי עזרה בתנוחה שבה לא יכאב לך. אם תניחי כרית או שמיכה על אזור החתך, תוכלי להבטיח שלא ייגרם מגע שעלול לכאוב לך. גם בהמשך ההנקה, בימים שאת או תינוקך חולים או תשושים, ההתכרבלות משותפת ומגע עור בעור יעניק לך כוחות להמשיך וירגיע אותך ואת תינוקך.
סימני הנקה מוצלחת באזור ה-4 ימים
תדירות.
התינוק יונק לפחות 8 פעמים ביממה כאשר את מציעה לו לינוק 10 פעמים ביממה. גם 12 ומעלה הנקות ביום זה תקין כאשר חשוב לתת לתינוק לינוק לפי דרישה. במקרה של 12 הנקות ומעלה ביממה, כאשר התינוק אינו נראה מסופק בסיום הנקה, התייעצי עם יועצת הנקה, אשר תוודא שההנקה מתקדמת כסידרה.
לפני הנקה.
שדייך מרגישים מלאים.
לאחר הנקה.
בסיום ההנקה התינוק מתנתק מהשד בעצמו ונראה נינוח. השדיים יותר רכים והפטמות שלך, ללא סימני מתיחה או לחץ והן אינן כואבות ואינן פצועות.
יציאות.
לתינוקך לפחות שלוש יציאות צהבהבות ביממה. (החל מהיממה הרביעית)
שתן.
לתינוקך לפחות 6 חיתולים רטובים ביממה וללא ריח של שתן מרוכז.
מראה התינוק.
תינוקך ניחוח רוב שעות היום, עור מבריק ומתוח והוא מגיב לגירויים.
חווית ההנקה מתחילה להיות מהנה.
אם אחד מהסעיפים למעלה, אינו מתמלא, מומלץ כי תחפשי עזרה בהנקה.

במקרה ואחד מהסימנים הבאים אינו מתמלא, חשוב שתחפשי עזרה באופן מיידי:
- תדירות. נראה שהתינוק שלך יונק "כל הזמן", כאשר ההנקה אינה מרגיעה אותו.
- לפני הנקה. לא הרגשת בהתמלאות שדייך עד היום החמישי לאחר הלידה.
- לאחר הנקה. השד גדוש, מלא וכואב ואינו מתרכך לאחר ההנקה. פטמותייך כואבות לכל אורך ההנקה.
- שתן. לתינוקך פחות מ - 6 חיתולים רטובים משתן ביממה ויש ריח של שתן מהחיתול.
- יציאות. תינוקך עדיין מפריש מיקוניום (הצואה הראשונה – שחורה ודביקה) לאחר שמלאו לו 5 ימים. לתינוקך פחות מ - 3 יציאות ביממה לאחר שמלאו לו 4 ימים.
- מראה התינוק. תינוקך לא שקט רוב שעות היום או שהוא אפטי ולא מגיב לגירויים. הפה שלו יבש, העור שלו נראה יבש ושקוע. כלל המראה שלו ירוד והוא לא חזר למשקל הלידה שלו בגיל שבועיים.

מניעת בעיות בהנקה בעת החזרה הביתה ובשבועות הראשונים
חזרה הביתה.
כשאת חוזרת הביתה, סביר כי שדייך ירגישו כבדים ומלאים, את תרגישי עדיין כאובה מהלידה, וההתרגשות של הלידה עברה והעייפות מתחילה להשתלט עליך. חשוב כי תנוחי ותאפשרי לעצמך להחלים מהלידה ולהתחזק, אולם, אל תוותרי על הנקות. את עדיין בתחום שבו הגוף שלך מכייל את יכולת ייצור החלב, ולכן חשוב שתמשיכי להניק על פי צרכי התינוק.
משך ההנקה.
הניחי לתינוק לקבוע את אורך הארוחה. כשהוא יסיים הוא ישחרר את השד ואז הציעי לו את השד השני. אם התינוק נרדם אחרי יניקה קצרצרה ואת רוצה לעודד אותו להמשיך לינוק, תוכלי ללחוץ על שדך בעדינות, כדי להזרים מעט חלב אל פיו של התינוק. טעם החלב עשוי לעודד אותו לחדש את היניקה. ניתן גם ללטף את לחי התינוק או תנוך האוזן כדי לעורר אותו. גם הפשטת התינוק או החלפת חיתול עשויה להעיר אותו. אם התינוק חסר שקט, לעיתים יש צורך לגרפס טרם החלפת הצד. במקרה והתינוק נראה מנומנם, החלפת חיתול יכולה לעזור לו להתעורר מספיק כדי לינוק מהצד השני. בשלב מוקדם זה מומלץ להעיר את התינוק לעידוד ההנקה. בכל מקרה, אם הוא לא רוצה לינוק מהשד השני, אין צורך להתעקש. בארוחה הבאה הציעי לו ראשון את השד שהיה ה"שני" בארוחה הקודמת. תינוק שסיים לינוק יראה נינוח. בהדרגה הוא יפתח את אגרופיו הקפוצים וגופו יתרפה.
לילות.
את אימא גם בלילה, וכמה שחשוב שתנוחי בלילה, תינוקך אמור וצריך לאכול גם בלילה. יתרה מזאת, להנקה בלילה תפקיד חשוב באספקת ההרומונים הקשורים בשפע החלב. מספר התעוררויות בלילה על מנת לאכול הן נורמליות. לתינוקות בשלב זה קיבה קטנה וחלב אם מתעכל תוך 2-3 שעות. במקביל להתפתחות התינוק, הוא יהיה מסוגל לאגור יותר מזון לפני השינה ולישון לפרקי זמן יותר ארוכים, אך גם בגיל שנה כרבע מהתינוקות לא ישנים 5 שעות רצופות בשעות הלילה. עידוד תינוקות לשינה רצופה, לפני שהם בשלים לכך ביולוגית, עשוי לפגוע ישירות בעלייה במשקל ולשנות דפוסים ביולוגיים פנימיים של התינוק, כמו הפרשת הורמונים. במקביל, אי הנקה או פתיחת פערים בלילה, פוגעת כאמור ביכולת ייצור החלב של האימא, ואף עלולים לגרום לסיבוכים כגון דלקות שד בשל אי ריקון חלב. דעי כי בימים הראשונים לאחר הלידה בהרבה מקרים מחזור השינה של התינוק הפוך כך שהוא ישן ביום יותר מאשר בלילה. זה תקין ויתאזן מעצמו. במקרה שתינוקך מתעורר הרבה בלילה, נצלי את שנת היום שלו, לנוח ולישון איתו. באופן זה, תאגרי כוחות ותחושי פחות עייפה

הנקה בחודשים הראשונים
הנקה מלאה.
על פי המלצות משרד הבריאות, הזיני את תינוקך בחלב אם בלבד. תינוק בריא שניזון מהנקה מלאה לפי דרישה, אינו זקוק לתוספות של מזונות אחרים, כולל מים, עד לגיל ששה חודשים. גם בימים חמים או בבית מחומם, אין צורך בתוספת שתייה או מים לתינוק היונק. חשוב שתניקי לפי דרישה כך שהתינוק יוכל להרוות את צימאונו גם במקרה שהוא כבר שבע. הקפידי את עצמך על שתייה מרובה, כך שהשתן שלך אינו כהה. גם השתן של התינוק, צריך להיות שקוף וללא ריח. מתן של תוספות, אפילו מים, יכול להזיק לבריאותו.
חזרה לעבודה.
אם יהיה עלייך לחזור לעבודה/ללימודים ולהיפרד מתינוקך למספר שעות ביום, בררי כיצד תוכלי להמשיך ולתת לילדך את חלבך בעזרת שאיבה. שאיבת חלב אם הינה האפשרות המומלצת. שאיבת חלב הינה פעולה שלעיתים דורשת אימון ולכן מומלץ להתחיל לשאוב כ2-3 שבועות לפני החזרה לעבודה (שאיבה תוך כדי הנקה מלאה היא לא קלה והכמויות עשויות להיות מוגבלות, עם החזרה לעבודה, כאשר השאיבה תבוא במקום הנקות, הנפחים שתצליחי לשאוב יהיו לרוב גבוהים משמעותית). באזור גיל חצי שנה, כאשר התינוק יראה סימני בשלות לאכילה (יציבות בהחזקת ראש, התעניינות במזון שאחרים אוכלים והבאת מזון לפה כאשר ניתן לו ביד) תוכלי להוסיף בהדרגה, ע"פ הנחיות משרד הבריאות, מזונות שונים לתפריטו של תינוקך

בכל מקרה אם את מודאגת מיצירת החלב ו/או יניקת התינוק, או בכל חשש אחר לבריאות והתפתחות התינוק יש לפנות לגורם מטפל, יועצת הנקה, אחות מוסמכת או רופא לפי שיקול דעתך בהתאם לחומרת הסימפטומים. אין לדחות פנייה במקרה של חשש כולשהו לתינוק או לאם. ההמלצות הכתובות במסמך זה מיועדות להזנה של תינוק בריא אשר נולד במועד. במקרה של הזנת פג, תינוק מאושפז או חולה בדקי מהן ההוראות המומלצות על ידי גורם הבריאות. המידע המובא כאן נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. באם עולה חשש לגבי אופן היניקה של התינוק, או לצורך קבלת הנחיות לניהול הנקה יעיל וריקון שד תקין יש לפנות ליועצת הנקה או גורם מוסמך אחר בהקדם. בעת מקרה חירום רפואי אין להסתמך על המידע המובא כאן, אלא יש לפנות לרופא או לבית חולים לקבלת עזרה רפואית.


בדיקת היום ה-5 לאחר לידה
להנקה מוצלחת ולאורך זמן
44% מהנשים בסיכון לעיכוב בייצור חלב אם- אל תפספסי את חלון ההזדמנויות להנקה מוצלחת
בדיקת מיימילק להערכת תהליך ייצור החלב בשד כבר ביום חמש לאחר הלידה.
נשים בקבוצת סיכון לעיכוב בכניסת חלב כוללים לידה ראשונה, לידה קשה (צירים ממושכים, קיסרית, אפידורל), סכרת BMI גבוה, ניהול הנקה לא תקין, לידה לפני המועד.
זיהוי מוקדם של קשיים בניהול הנקה ןהתערבות נכונה יכולים לשפר את סיכויי ההגעה להנקה נכונה ואף למנוע התייבשות וירידה במשקל היונק.
לביצוע הבדיקה יש לאסוף דגימת חלב קטנה (כ2מ"ל) מכל שד לכלים יעודיים בהתאם להנחיות בערכת דגימת החלב. קראי עוד על בדיקת היום החמישי
בהריון? הכיני עצמך להנקה. אל תפספסי את היממה הקריטית. ניתן לרכוש ערכת דגימה בלבד


קליניקת מיימילק- מרפאת הנקה מתקדמת
בשיתוף המרכז הרפואי דניאלי לליווי הריון ולידה
מרכז מומחה באיבחון וטיפול בכאבים בהנקה, איתור בעיות בייצור חלב בימים הראשונים לאחר הלידה, ואיתור חסרים תזונתיים נקודתיים בחלב האם.
איבחון וטיפול מוקדם להגברת הסיכוי להנקה מוצלחת ולבריאות התינוק.
מיקום: מרכז רפואי דניאלי, רחוב רמב"ם 26, גבעתיים
- מפגשי הכנה לניהול הנקה
- קליניקת איבחון הנקה (כאבים בהנקה, פטריה בשד,
- איבחון תזונה בהנקה
*השתתפות בתיאום והרשמה מראש. עלות מפגש 50 ש"ח בלבד. ניתן גם ייעוץ טלפוני. לפרטים נוספים והרשמה